Oavsett om du är en van campare eller har bestämt dig för att prova på camping för första gången är förberedelserna A och O. För att verkligen kunna njuta av närheten till naturen, fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna är det viktigt att ha ett boende som är tillräckligt bekvämt för att du ska kunna slappna av ordentligt. Det är många som efter flera år fortfarande har mardrömmar om att vakna med ett rasat tält över sig, stenar i ryggslutet hela natten och regn och rusk in på bara skinnet. Men med rätt utrustning, lite planering om var man tänkt sig att övernatta och kanske lite tur med vädret så kan du få ett riktigt härligt semesterminne.

Den svenska allemansrätten erbjuder rika naturupplevelser för den campingsugne men man måste vara noga med vart man sätter upp sin övernattningsplats. Undvik alltid odlad mark, beteshagar och boningshus. Om ni är många som vill tälta gemensamt måste ni be markägaren om tillåtelse eftersom många människor också innebär mer belastning på naturen. Man får inte heller stanna för länge på samma plats utan man måste flytta på sig för att inte störa djur och växter i området. En del naturreservat har särskilda platser där man får campa, eller campingförbud, så kontrollera detta noga innan du slår upp ditt tält. Om man alltid sätter naturens bästa i centrum har man förstått själva innebörden av allemansrätten.

Att hitta en vacker plats att slå upp sitt tält på, långt från civilisationen och med enbart naturens ljud utanför tältduken, är kanske vad många drömmer om under sin semester. Här finns möjligheter till reflektion och återhämtning och kanske hittar du en ny plats som du aldrig besökt tidigare. Varför inte passa på att stänga av din telefon ett litet slag och bara vara? Du kan få en chans att komma den svenska skogens djur nära och din campingsemester kan präglas av spontanitet och upptäckarlusta.