Att campa kan vara underbart, man får möjlighet att komma ut i naturen och kanske få en stunds tystnad under semestern. Om du däremot vill ha lite liv och rörelse runt dig och gärna träffar andra trevliga semesterfirare är kanske en campingplats att föredra. På de flesta campingplatser i Sverige idag erbjuds det lite lyx för din vistelse såsom elanslutning för både tält och husvagn och där finns även oftast tillgång till toalett, dusch, diskrum och tvätt, vilket kanske är särskilt bra för dig som campar med barn eller som har tänkt dig att stanna länge. På många platser finns även kiosk, butik eller till och med restaurang och dansbana för den danssugne. På helgerna arrangeras ofta underhållning för gästerna. Att fira midsommar på en campingplats kan vara en festlig upplevelse då stången först ska kläs och resas och sedan börjar dansen.

Under högsäsong kan det bli trångt på de mest populära campingplatserna, till exempel på Öland, Gotland och längs med västkusten, så det kan vara en god idé att boka plats i förväg om du vet var du vill tillbringa din semester. På många platser är hundar tillåtna och det finns stränder med särskilda hundavdelningar men kontrollera även detta i förväg om du tar hunden med på semestern. Om du inte har tillgång till egen husvagn eller tält, eller helt enkelt föredrar att bo i ett hus finns det många campingplatser som även erbjuder stuguthyrning.

Under lågsäsong har de flesta campingplatser antingen stängt eller har begränsade tider för incheckning. Även här är det bättre att ringa eller mejla i förväg så att man vet att man kommer att få en plats. Att campa på en campingplats kanske inte är en lika spontan semester som att campa i naturen men å andra sidan får man nästan alla bekvämligheter som på ett hotell, samtidigt som man kommer ut på landet och får känslan av att komma bort från vardagen en stund.