En aktiv fritid med aktiva barn, hur åstadkommer man det? Barn är naturligt nyfikna och intresserade av sin omvärld men undersökningar som man kan läsa om i bland annat The Guardian har visat att barn spenderar allt mindre tid utomhus, vilket kan påverka deras hälsa negativt. Vi mår alla bra av att spendera tid i naturen så varför inte passa på att utforska omvärlden tillsammans? Den moderna tekniken kan ge dig verktygen att lära barnen om naturen.

Varför inte lära sig att känna igen olika fågelarter? Det finns appar där man kan höra fåglarnas läte och läsa fakta om dem. Man kan också lära sig om andra djurarter genom appar. Känner du igen skallet från en räv eller ett rådjur? Hur ser älgbajs ut? Var bor ekorren? Vad är egentligen getingar bra för? Frågor som dessa kan man få reda på genom att stanna till och utforska skogen.

På samma sätt kan man lära sig om den svenska floran. En promenad i skogen kan bli mycket intressantare om man lär sig namnen på träden och blommorna man ser. Man kanske upptäcker något man aldrig har sett förut när man utforskar världen tillsammans med barnen eftersom barn har en förmåga att ta sig tiden att studera saker noga. Varför inte ta upp en ny hobby tillsammans med barnen och fotografera naturen? Det finns tips och råd att få så att man lär sig att bli en bra naturfotograf och är man intresserad finns det kurser att gå. Om man vill fotografera djur gäller det att ha tålamod, men även en hel del tur.

På sommaren är det naturligtvis också bär-tider och ett utmärkt tillfälle att ta med sig barnen ut för att plocka bär och frukt och lite senare kommer svampen. Det finns också många gårdar som erbjuder självplock av olika bär och grönsaker såsom majs och morötter. Barnen lär sig för livet samtidigt som man förenar nytta med nöje.