Är du en av dem som har en massa projekt sparade till helgen eller semestern och som du sett fram emot att påbörja, eller tillhör du dem som borrat ner hälarna och knegat dig fram mot den efterlängtade semestern bara för att upptäcka att du inte vet vad ska fylla dagarna med? Eller kanske du bara vill prova på nya saker under din lediga tid?

Oavsett vilket kan det vara trevligt att komma ut i friska luften när man har en stund över. Många lockas av pågående trender som löpning eller triathlontävlingar och gym och löparklubbar anordnar ofta löparskolor under de varmare månaderna. Detta kan vara ett utmärkt sätt att komma igång med en god vana som man kan utföra vart man än kommer – det enda du behöver ha med dig är dina löparskor (och kanske en gps). Även cykelklubbar välkomnar nya medlemmar och anordnar ibland gemensamma träningsrundor där man kan få sällskap ut på vägarna.

Men löpning och cykling är verkligen inte för alla. Misströsta inte, det finns något för alla och det finns mängder av lugnare aktiviteter. Fritidsfiske är en sysselsättning som vem som helst kan ägna sig åt. Här gäller det bara att kontrollera om fiskekort krävs för den plats man tänkt sig att fiska på. Läs också igenom reglerna för fritidsfiske eftersom det finns regler för vilken storlek på fisk man får dra upp och under vilka perioder djuren behöver få vara ifred för att leka och lägga ägg.

Om du inte lockas av att dra upp fiskar, men ändå uppskattar närheten till vatten så kanske en kajak- eller kanottur kan vara något för dig? Det finns flera klubbar runt om i landet där du kan få en genomgång om du är nybörjare och hyra en kajak eller kanot under någon timme. Att glida helt tyst genom vattnet kan vara en magisk upplevelse och du får en chans att komma naturen riktigt nära. Passa på att göra din fritid minnesvärd!