Att äta hälsosamt – vad betyder det? Vi matas konstant med olika kostråd om vilka livsmedel som är hälsosamma att äta. Många nya matvaror marknadsförs idag som nyttiga med mindre socker och fett i och i stället med olika tillsatser som extra tillsatt protein och näringsämnen. Vad som är en nyttig livsstil upplevs dessutom ofta som något individuellt och vi har hört många som säger att “jag är en proteinperson” eller “jag är en kolhydratperson” och att ens genetiska uppsättning skulle avgöra när det gäller vilka livsmedel som är optimala att äta. Kan man då ge några generella kostråd kring hälsosam mat?

Svaret är ja. Enligt en artikel i The Guardian kan vi läsa att forskare sett att vad som var avgörande vid viktminskning inte var vilken genetisk uppsättning man har utan vilken kost man åt. De deltagare i studien som åt mest frukt och grönt och som undvek sockrade drycker, processad mat och onyttigt fett gick ner mest i vikt. Att endast äta fett och protein och undvika kolhydrater visade sig inte ha någon större betydelse, snarare ska man fokusera på var kolhydraterna kommer från. Linser och bönor innehåller kolhydrater men mättar bra och kan vara en del av en hälsosam kost. Om vi äter bra mat äter vi i regel även färre kalorier än vad vi annars kanske gör och det är lättare att hålla en hälsosam vikt. En varierad kost av hög kvalitet ger oss även de näringsämnen vi behöver och det finns inget behov av extra tillsatser.

Att äta mat av hög kvalitet såsom färsk, närodlad frukt och grönsaker och begränsa sig till att äta kött till någon enstaka dag i veckan är det allra bästa för våra kroppar. Om vi även har möjlighet att välja ekologiska matvaror så gör vi inte bara våra kroppar en tjänst, vi bidrar även till att lantbrukare kan fortsätta sitt arbete med hållbart jordbruk och djurhållning. En frisk planet är självklart även hälsosamt for oss människor.