Campa – naturen eller campingplats?

Att campa kan betyda olika saker för olika personer. När många tänker på camping tänker de på att slå upp sitt tält i en skogsglänta och vakna tidigt på morgonen till fåglarnas sång. Andra tänker på stojiga, glada campingplatser fulla med semesterfirare. Vad väljer du på semestern?

 

 

Att campa i naturen – ett semesternöje för den äventyrlige!

Oavsett om du är en van campare eller har bestämt dig för att prova på camping för första gången är förberedelserna A och O. För att verkligen kunna njuta av närheten till naturen, fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna är det viktigt att ha ett boende som är tillräckligt bekvämt för att du ska kunna slappna av ordentligt. Det är många som efter flera år fortfarande har mardrömmar om att vakna med ett rasat tält över sig, stenar i ryggslutet hela natten och regn och rusk in på bara skinnet. Men med rätt utrustning, lite planering om var man tänkt sig att övernatta och kanske lite tur med vädret så kan du få ett riktigt härligt semesterminne.

Den svenska allemansrätten erbjuder rika naturupplevelser för den campingsugne men man måste vara noga med vart man sätter upp sin övernattningsplats. Undvik alltid odlad mark, beteshagar och boningshus. Om ni är många som vill tälta gemensamt måste ni be markägaren om tillåtelse eftersom många människor också innebär mer belastning på naturen. Man får inte heller stanna för länge på samma plats utan man måste flytta på sig för att inte störa djur och växter i området. En del naturreservat har särskilda platser där man får campa, eller campingförbud, så kontrollera detta noga innan du slår upp ditt tält. Om man alltid sätter naturens bästa i centrum har man förstått själva innebörden av allemansrätten.

Att hitta en vacker plats att slå upp sitt tält på, långt från civilisationen och med enbart naturens ljud utanför tältduken, är kanske vad många drömmer om under sin semester. Här finns möjligheter till reflektion och återhämtning och kanske hittar du en ny plats som du aldrig besökt tidigare. Varför inte passa på att stänga av din telefon ett litet slag och bara vara? Du kan få en chans att komma den svenska skogens djur nära och din campingsemester kan präglas av spontanitet och upptäckarlusta.

Campingplatser – det bästa av två världar!

Att campa kan vara underbart, man får möjlighet att komma ut i naturen och kanske få en stunds tystnad under semestern. Om du däremot vill ha lite liv och rörelse runt dig och gärna träffar andra trevliga semesterfirare är kanske en campingplats att föredra. På de flesta campingplatser i Sverige idag erbjuds det lite lyx för din vistelse såsom elanslutning för både tält och husvagn och där finns även oftast tillgång till toalett, dusch, diskrum och tvätt, vilket kanske är särskilt bra för dig som campar med barn eller som har tänkt dig att stanna länge. På många platser finns även kiosk, butik eller till och med restaurang och dansbana för den danssugne. På helgerna arrangeras ofta underhållning för gästerna. Att fira midsommar på en campingplats kan vara en festlig upplevelse då stången först ska kläs och resas och sedan börjar dansen.

Under högsäsong kan det bli trångt på de mest populära campingplatserna, till exempel på Öland, Gotland och längs med västkusten, så det kan vara en god idé att boka plats i förväg om du vet var du vill tillbringa din semester. På många platser är hundar tillåtna och det finns stränder med särskilda hundavdelningar men kontrollera även detta i förväg om du tar hunden med på semestern. Om du inte har tillgång till egen husvagn eller tält, eller helt enkelt föredrar att bo i ett hus finns det många campingplatser som även erbjuder stuguthyrning.

Under lågsäsong har de flesta campingplatser antingen stängt eller har begränsade tider för incheckning. Även här är det bättre att ringa eller mejla i förväg så att man vet att man kommer att få en plats. Att campa på en campingplats kanske inte är en lika spontan semester som att campa i naturen men å andra sidan får man nästan alla bekvämligheter som på ett hotell, samtidigt som man kommer ut på landet och får känslan av att komma bort från vardagen en stund.