En aktiv fritid

Att vara aktiv på sin fritid innebär olika saker för olika personer. Hitta vad som passar för just dig. Om du har barn har ni fantastiska möjligheter att utforska världen tillsammans.

 

 

 

 

Ledig – och nu då?

Är du en av dem som har en massa projekt sparade till helgen eller semestern och som du sett fram emot att påbörja, eller tillhör du dem som borrat ner hälarna och knegat dig fram mot den efterlängtade semestern bara för att upptäcka att du inte vet vad ska fylla dagarna med? Eller kanske du bara vill prova på nya saker under din lediga tid?

Oavsett vilket kan det vara trevligt att komma ut i friska luften när man har en stund över. Många lockas av pågående trender som löpning eller triathlontävlingar och gym och löparklubbar anordnar ofta löparskolor under de varmare månaderna. Detta kan vara ett utmärkt sätt att komma igång med en god vana som man kan utföra vart man än kommer – det enda du behöver ha med dig är dina löparskor (och kanske en gps). Även cykelklubbar välkomnar nya medlemmar och anordnar ibland gemensamma träningsrundor där man kan få sällskap ut på vägarna.

Men löpning och cykling är verkligen inte för alla. Misströsta inte, det finns något för alla och det finns mängder av lugnare aktiviteter. Fritidsfiske är en sysselsättning som vem som helst kan ägna sig åt. Här gäller det bara att kontrollera om fiskekort krävs för den plats man tänkt sig att fiska på. Läs också igenom reglerna för fritidsfiske eftersom det finns regler för vilken storlek på fisk man får dra upp och under vilka perioder djuren behöver få vara ifred för att leka och lägga ägg.

Om du inte lockas av att dra upp fiskar, men ändå uppskattar närheten till vatten så kanske en kajak- eller kanottur kan vara något för dig? Det finns flera klubbar runt om i landet där du kan få en genomgång om du är nybörjare och hyra en kajak eller kanot under någon timme. Att glida helt tyst genom vattnet kan vara en magisk upplevelse och du får en chans att komma naturen riktigt nära. Passa på att göra din fritid minnesvärd!

Aktiv fritid med aktiva barn

En aktiv fritid med aktiva barn, hur åstadkommer man det? Barn är naturligt nyfikna och intresserade av sin omvärld men undersökningar som man kan läsa om i bland annat The Guardian har visat att barn spenderar allt mindre tid utomhus, vilket kan påverka deras hälsa negativt. Vi mår alla bra av att spendera tid i naturen så varför inte passa på att utforska omvärlden tillsammans? Den moderna tekniken kan ge dig verktygen att lära barnen om naturen.

Varför inte lära sig att känna igen olika fågelarter? Det finns appar där man kan höra fåglarnas läte och läsa fakta om dem. Man kan också lära sig om andra djurarter genom appar. Känner du igen skallet från en räv eller ett rådjur? Hur ser älgbajs ut? Var bor ekorren? Vad är egentligen getingar bra för? Frågor som dessa kan man få reda på genom att stanna till och utforska skogen.

På samma sätt kan man lära sig om den svenska floran. En promenad i skogen kan bli mycket intressantare om man lär sig namnen på träden och blommorna man ser. Man kanske upptäcker något man aldrig har sett förut när man utforskar världen tillsammans med barnen eftersom barn har en förmåga att ta sig tiden att studera saker noga. Varför inte ta upp en ny hobby tillsammans med barnen och fotografera naturen? Det finns tips och råd att få så att man lär sig att bli en bra naturfotograf och är man intresserad finns det kurser att gå. Om man vill fotografera djur gäller det att ha tålamod, men även en hel del tur.

På sommaren är det naturligtvis också bär-tider och ett utmärkt tillfälle att ta med sig barnen ut för att plocka bär och frukt och lite senare kommer svampen. Det finns också många gårdar som erbjuder självplock av olika bär och grönsaker såsom majs och morötter. Barnen lär sig för livet samtidigt som man förenar nytta med nöje. Glöm dock inte bort att inhandla kläder som för alla barn och väder innan ni ger er ut på utflykter.