Ett hälsosamt liv

Vad ingår i hälsosamt liv? Vad ska man äta och inte äta? Kan man spela om pengar eller ska man avstå från det helt? De flesta aspekterna av det moderna livet går att kombinera i en hälsosam livsstil, det handlar om att göra kloka val, då kommer hälsan på köpet.

 

 

 

Mat och hälsa

Att äta hälsosamt – vad betyder det? Vi matas konstant med olika kostråd om vilka livsmedel som är hälsosamma att äta. Många nya matvaror marknadsförs idag som nyttiga med mindre socker och fett i och i stället med olika tillsatser som extra tillsatt protein och näringsämnen. Vad som är en nyttig livsstil upplevs dessutom ofta som något individuellt och vi har hört många som säger att “jag är en proteinperson” eller “jag är en kolhydratperson” och att ens genetiska uppsättning skulle avgöra när det gäller vilka livsmedel som är optimala att äta. Kan man då ge några generella kostråd kring hälsosam mat?

Svaret är ja. Enligt en artikel i The Guardian kan vi läsa att forskare sett att vad som var avgörande vid viktminskning inte var vilken genetisk uppsättning man har utan vilken kost man åt. De deltagare i studien som åt mest frukt och grönt och som undvek sockrade drycker, processad mat och onyttigt fett gick ner mest i vikt. Att endast äta fett och protein och undvika kolhydrater visade sig inte ha någon större betydelse, snarare ska man fokusera på var kolhydraterna kommer från. Linser och bönor innehåller kolhydrater men mättar bra och kan vara en del av en hälsosam kost. Om vi äter bra mat äter vi i regel även färre kalorier än vad vi annars kanske gör och det är lättare att hålla en hälsosam vikt. En varierad kost av hög kvalitet ger oss även de näringsämnen vi behöver och det finns inget behov av extra tillsatser.

Att äta mat av hög kvalitet såsom färsk, närodlad frukt och grönsaker och begränsa sig till att äta kött till någon enstaka dag i veckan är det allra bästa för våra kroppar. Om vi även har möjlighet att välja ekologiska matvaror så gör vi inte bara våra kroppar en tjänst, vi bidrar även till att lantbrukare kan fortsätta sitt arbete med hållbart jordbruk och djurhållning. En frisk planet är självklart även hälsosamt for oss människor.

Camping och kost

Det är inte endast kosten som spelar in när det gäller äns hälsa. Att regelbundet motionera och ha en aktiv fritid är också mycket viktigt för att din kropp och din hjärna ska må bra. Vad passar då bättre än att ge sig ut i naturen och njuta av friluftsliv samtidigt som man planerar matsäcken väl för att få i sig tillräckligt med energi för de aktiviteter som väntar.

Att ge sig ut på vandring med camping och samtidigt ha med sig en härlig matsäck fullproppad med nyttigheter kan göra väldigt gott för båda kropp och sinne. Eftersom man har visat sig ha en väldigt hälsosam effekt på inte bara vikt utan även välmående så kan en sådan semester verkligen hjälpa till att rensa både kropp och tankar. Ska ni campa nära en sjö eller havet så kan man alltid ta med sig en liten grill för att sedan grilla nyfångad vild fisk till middag som man kan servera med några av de nyttiga tillbehör som man har packat med sig. Att äta vilt fångat kött eller fisk har enligt forskning visat sig vara väldigt mycket mer hälsosamt än att äta uppfött eller odlat kött. Inte så konstigt med tanke på vad vi stoppar i våra djur under tiden de växer upp. Vilt kött är dessutom inte bara mer hälsosamt, det smakar även bättre. Vill du leva ett riktigt hälsosamt friluftsliv så kan du se till att laga endast det som du hittar i det vilda. Exempelvis plocka bär, grönsaker och svamp som du sedan kokar i vatten över en öppen eld eller grillar tillsammans med din nyfångade fisk. Se dock till att du vet med dig innan att det finns mat att samla i närheten av det ställe du funderar att campa på, annars kan campingturen sluta med en kurrande mage och inte alls så mysig som du hade tänkt dig.