När man semestrar med barn är en bra uppsättning barnkläder en otroligt viktig faktor, men kanske ibland en lite förbisedd sådan. Barn vill kunna springa omkring, klättra i träd och utforska naturen i kläder som de inte behöver vara rädda om. Att ha regnkläder med sig är ett absolut ett måste eftersom vi vet att den svenska sommaren kan vara ganska opålitlig vädermässigt. Det finns idag kläder för barn som tål tuffa tag men som ändå är lätta och som har bra passform. Om man planerar att campa i naturen är ett tips att ha färgglada kläder till de mindre barnen. På så sätt syns de bättre på håll och det kan vara lättare att ha uppsikt över dem än om de är klädda i naturfärger som brunt och grått.

För barn är det av större vikt att täcka huvudet än vad det är för vuxna. Om det är kallt och blött ute är det viktigt att barnets huvud hålls torrt och varmt. Man förlorar snabbt värme genom huvudet och en förkylning kan bli resultatet av en våt utflykt. Se till att barnet har tillgång till luva på sin regnjacka eller en regnhatt. Även halsen och nacken är ömtåliga partier på kroppen så en lätt halsduk eller tube kan vara bra att ha med sig i packningen. Om solen skiner starkt riskerar barnet att bränna huvudet och i värsta fall bli överhettad, särskilt små barn som ännu inte har fått en någorlunda skyddande hårkalufs, så en solhatt eller keps för fina dagar är att rekommendera.

Liksom på vintern kan det vara en god idé att klä sig enligt lager-på-lager-principen. Om solen lyser med sin frånvaro kan den svenska sommaren vara ganska kylig, särskilt morgon och kväll. Om solen har legat på är det skönt att kunna skala av sig något lager för att kunna njuta av värmen. Med en välplanerad semestergarderob behöver du inte ens tänka på kläderna.