Den svenska sommaren är ofta minst sagt nyckfull när det gäller vädret och en skön och avslappnad semester uppnår man bäst med en bra basgarderob av slitstarka och vädertåliga kläder. Vattentäta skalkläder vid regn är nästan ett måste. Välj lätta och tunna skalkläder som inte tar stor plats i packningen vid resor. Även ett par friluftsbyxor är en god investering i semestergarderoben. Beroende på vilken sysselsättning du ägnar dig mest åt, exempelvis vandring, fiske, eller cykling, finns det byxor särskilt anpassade för just detta. Det finns även bra byxor som fungerar för en aktiv vardag. En bra allround-byxa ska ha en skön passform, vara vindtäta och ha bra fickor som går att stänga.

Det finns idag många arbetsbyxor som även fungerar för uteliv. Arbetsbyxor kan dock vara lite tyngre än byxor som är anpassade för friluftsliv och detta är värt att notera om man exempelvis tänker vandra längre sträckor. Likt arbetsbyxorna är de flesta friluftsbyxor ofta förstärkta över knäna och är därmed extra tåliga mot slitage. Många friluftsbyxor är idag tillverkade av snabbtorkande material men impregnera gärna dina byxor så blir de lite extra vattenavstötande.

En friluftsbyxa kan vara en investering och kan hålla i många år om man tar hand om dem på rätt sätt. Komplettera med en bra jacka som, liksom byxan, gärna ska vara lätt, vindtät, torka fort och ha bra fickor. En kapuschong som man kan plocka fram vid extra ruggigt väder kan vara en bonus, kanske särskilt på sommaren när man oftast inte bär mössa.

Närmast huden är det klokt att bära naturmaterial såsom bomull som inte kliar och som transporterar bort fukt. I Sverige kan vädret svänga snabbt. Lika väl som att det fort kan slå om och bli regn kan det också bli strålande solsken och varmt. Flera lager är att rekommendera så att man kan knäppa upp och njuta av sommarvärmen. Med rätt kläder har du aldrig en dålig dag.