Om man tänker sig att ens fritid ska vara full av äventyr och aktiviteter så är ett tips att börja med att skaffa sig minst ett par riktigt bra skor. Fundera på vilket sysselsättning du kommer att ägna dig mest åt. Beroende på om det handlar om exempelvis vandring, cykling eller fiske så ska dina skor passa för den aktiviteten. Detta gäller så klart även för barnen.

De flesta minns nog när man fick nya skor som liten och hur hemskt det var att gå in dem. Nästan varje par nya skor gav minst ett skavsår på någon plats på foten. Som tur är har utvecklingen gått framåt och idag är de flesta skor noga formgivna för att passa på foten och det finns många modeller och märken att välja mellan. Prova noga innan du köper och nöj dig inte för förrän du hittar ett par som sitter riktigt bra och du kommer att slippa få skavsår alls. Ett par bra skor ska vara bekväma, andas, och en bra tumregel är att komfort ska gå före elegans. Om du vanligtvis har inlägg för exempelvis pronation ska du ha utrymme att använda dem även i din fritidssko. Ett par skor som fyller sitt syfte avlastar dina knän, höfter, rygg och i förlängningen även axlar och nacke. Skorna är alltså mycket viktigare än vad många kanske tänker på.

Investera gärna i ett par gummistövlar, detta är särskilt viktigt för barnen eftersom man snabbt blir nedkyld via fötterna. Ett par allvädersstövlar kan vara en bra investering eftersom de har en tjockare sula som isolerar mot underlaget och som kan användas från vår till höst. Tänk på att ha lite utrymme för en tjockare socka som värmer vid kallare väder. Låt inte lite regn och rusk hindra er från att utforska omgivningarna på semestern. Om du har en funktionell skogarderob så behöver du aldrig ha en tråkig stund.