Lägerbyggnad i snön

Potentialen för att campa på snö under vintermånaderna är möjligen den största skillnaden mellan att campa på sommaren och vintern (förutsatt att du bor någonstans i närheten av där det snöar). Istället för att snabbt lossa när du kommer till din destination för dagen, ägna lite tid åt att välja den perfekta campingplatsen. Luta dig tillbaka, ät något, ta på dig några lager varma kläder och skanna miljön efter följande:

Vindskydd: En organisk vindpaus, som en trädklump eller en kulle, kan förbättra din upplevelse.
Finns det en pålitlig vattenkälla i närheten, eller måste du smälta snö?
Slå inte läger bland växterna: Sätt upp tält på snön eller på en etablerad camping om det är fläckigt snötäcke.
Lavinfara: Kontrollera att du inte är nära eller på en sluttning där du kan glida.
Riskträd: Installation bör inte ske under grenar eller träd som är skakiga eller trasiga.
Sekretess: Att ha lite utrymme mellan dig och andra campare är trevligt.
Där solen går upp: Att spendera tid i ett område där du kan se soluppgången hjälper dig att värma upp snabbare.
Leta efter markörer som hjälper dig att hitta lägret i mörker eller under snöfall.

Att sätta upp ett tält i snön

Även om det är möjligt att bygga ett snöskydd som en igloo eller quinzhee, kommer de flesta nybörjare på snöcampare att tillbringa natten ute i ett tält (se avsnittet Viktiga redskap för vintercamping i den här artikeln för information om hur man väljer tält). Sätt upp ditt tält som vanligt även om det inte kommer någon snö. Här är några råd till dem som ska vara på snö:

Snö bör packas ner eftersom lös snö är mer benägna att avdunsta från din kropp medan du sover. Du kan antingen trampa runt i stövlarna eller använda snöskor eller skidor för att flytta runt medan du sätter upp ditt tält.
Skapa en vägg: Om det blåser, försök att resa en snövägg runt ditt tält. Gräv ditt tält och farstu ur snön några meter under ytan om det inte är möjligt att göra det. Detta minskar effekten av vinden. Stäng dock inte tältet helt. Det måste fortfarande ventileras ordentligt.