Grunderna i vintercamping

Det finns fördelar med vintercamping. Du kan njuta av ensamheten och tystnaden i ett orördt vinterland med färre myggor och folkmassor. Det kan också vara kallt och segt om du inte är förberedd. Med de extra utmaningarna med kyliga temperaturer och snöig terräng, måste du förbättra dina färdigheter för att campa i fint väder samtidigt som du anpassar dig till det oförutsägbara vädret.

När du campar i kylan är det här de viktigaste övervägandena:

När du slår läger i snön, välj en plats som är skyddad från vinden och inte har någon lavinrisk.

Håll dig hydrerad och ät massor av kalorier för att hjälpa dig hålla dig varm. Frukost och middag ska vara rejäl och mättande, medan luncher och mellanmål ska vara snabba och enkla. Håll dig hydrerad hela dagen genom att dricka mycket vatten.

Använd vintercampingutrustning som är lämplig för klimatet: Tält, sovsäck, liggunderlag och spis för kallt väder krävs.

Om du ska vara ute hur länge som helst under de kallare månaderna, vill du packa lager av kläder som inte är för tunga. Varma strumpor, en mössa, handskar och solglasögon är alla nödvändigheter.

Frostskador och hypotermi är verkliga faror när man campar på vintern. Undvik dem genom att lära dig hur man gör det.

Fler idéer för att hålla sig varm på vintern inkluderar att äta måltider, dricka varmt vatten och träna hoppknektar.

I snön, sätter upp läger

Du kanske sover på snö på en sommarcampingresa, men på vintern kanske du sover på is (förutsatt att du bor någonstans i närheten av där det snöar). Istället för att snabbt packa upp när du kommer till din plats för dagen, ägna lite tid åt att spana ut en lämplig campingplats. Gör dig bekväm, ät lite mat, ta på dig varma kläder och se dig omkring.

En naturlig vindbarriär, som en trädlund eller en kulle, kan göra din upplevelse mer behaglig.

Vattenkällan: Har du tillgång till rinnande vatten eller skulle du behöva smälta snö för att få vatten?

Slå inte läger på någon vegetation om det fortfarande finns någon snö på marken; välj istället en etablerad barmarkscamping eller en snöfläck.

Utsätt inte dig själv i fara genom att vara på eller nära en lavinsluttning.

Grenar och träd som är instabila eller trasiga bör inte sättas upp under.

Det är bra att kunna skilja sig från andra campare och njuta av lugn och ro.

Du värms upp snabbare om du är på en plats där solen går upp.

Se till att hålla utkik efter eventuella markörer som kan hjälpa dig att hitta lägret i mörker eller mitt i en snöstorm.

Innan du slår läger, packa ihop snön med dina snöskor.

Ett snöskydd, som en quinzhee eller en Igloo, är tänkbart, men de flesta nybörjare föredrar att sova i ett tält (se avsnittet Essential Gear for Winter Camping i den här artikeln för information om hur du väljer tält). Sätt upp ditt tält på samma sätt som du normalt gör om du inte ska campa på snö. Om du måste resa i snön kan följande förslag vara till hjälp:

Snön ska packas ihop; annars kommer det att undanträngas av din kroppsvärme och bli ett hinder för vilsam sömn. Gå runt i snöskor eller skidor, eller trampa runt i stövlar, innan du slår upp ditt tält.

Om det blåser kan du bygga en snövägg runt ditt tält för att skydda det från väder och vind. Några meter snö kan grävas ut för ditt tält och vestibul om det inte är praktiskt. Som ett resultat minskar vindens effekt. Du bör dock inte stänga av ditt tält helt. Det krävs dock fortfarande tillräcklig ventilation.

Ditt tälts vestibul kan utökas genom att gräva fram en bänk under den. Detta ger dig mer förvaringsutrymme och gör det lättare att komma in och ut ur tältet.

Standardtältspålarna håller inte i snön, så använd snöpålar. Gräv istället ner snöfyllda prylpåsar eller snöklara stolpar. Om det blåser, se till att ditt tält är väl förankrat för att undvika att det blåser bort.

Håll vassa föremål borta från ditt tält: Ta inte med något som kan slita isär ditt skydd in i ditt hem. Isyxor, stegjärn och skidkanter ingår här. En stormig vinterdag kan det vara katastrofalt att slita sönder ditt tält.

Köket under den kallare årstiden

Vintercamping på snö ger dig möjligheten att skapa ditt drömkök. Med hjälp av en spade kan du skapa en matlagningsplats, sittplatser, bord och till och med ett förvaringsskåp av snö. Det är upp till dig hur genomarbetat du vill att det ska vara.

Att ta med ett golvlöst tält eller presenning hemifrån kan ge en säker tillflyktsort där du kan laga mat och konsumera den. Gräv fram en plats att stå under tältet eller presenningen innan du reser det.

Var försiktig med vad du önskar dig (LNT)

Även mitt på vintern är det viktigt att följa Leave No Trace-principerna för camping. Här är några saker att tänka på när du campar på vintern:

När du har möjlighet, stanna på en snöig yta.

Håll ett avstånd på minst 200 fot från alla spår, water, eller andra tält.

Överväg att använda en plastpåse när du campar på snö. Gräv ett 8-tums djupt hål i marken, gräv ner avfallet och placera sedan ett stenblock ovanpå för att hålla djuren borta.

Använd död nedfälld ved för en eld om du har en. Levande, döda eller nedfällda träd ska inte skadas på något sätt, i någon form eller form.

Håll ett säkert avstånd från vilda djur och visa respekt för deras livsmiljöer. Djur är särskilt mottagliga på vintern.

Camping på vintern: Vad man ska äta och dricka

snösmältning för att få dricksvatten vid camping på vintern

När du vandrar genom kyliga, snöiga miljöer förbrukar din kropp mycket energi. Före, under och efter din aktivitet, se till att du äter och dricker mycket vätska för att hålla dina energinivåer uppe och din kropp varm.

Här är några kost- och hydreringstips:

När du är ute på vintercamping är det trevligt med en varm middag, men försök att hålla dina måltider enkla så att du inte behöver städa upp en massa disk i det iskalla vädret. Se till att leta efter måltider i en kruka och kaloririka föremål som inte behöver mycket tid i köket. Till frukost och lunch kan frystorkade förrätter och frukostartiklar vara ett underbart alternativ. Läs mer om att laga mat.

Minska mängden tid på att äta lunch genom att välja snabba smörgåsar eller energibarer som innehåller alla tre makronäringsämnena i lika stora mängder. Undvik långa lunchpauser som gör att du kan slappna av. Ät istället små klunkar mat eller knapra medan du gör din dagliga rutin.

På vintrarna brukar björnar slumra, men det finns andra djur som gärna äter din mat om du lämnar den utanför. Använd en prylsäck och ett rep, säkra din mat i din ryggsäck eller häng den i ett träd. Innan du lämnar, utbilda dig själv med lokala restriktioner för matförvaring.

Kallt väder gör det svårt att stanna och dricka vatten, och du kanske inte känner dig lika törstig som du kanske kan göra en varm sommardag. Det är viktigt att tvinga sig själv att dricka vatten regelbundet om man vill hålla sig frisk. Att göra varma vätskor som örtte eller varm choklad eller smutta på soppa på lägret är ett fantastiskt sätt att hålla sig varm och återfuktad.

På vintern föredrar de flesta campare att lämna sina hydreringsreservoarer hemma och ta med sig vattenflaskor (rören på reservoarerna kan lätt frysa fast och därmed stänga av din vattentillförsel). Ett isolerat vattenflaskskydd kan fästas på utsidan av din väska för att hålla ditt vatten nära till hands.

Du kommer sannolikt att behöva smälta snö för att dricka vatten hela vintern eftersom många bäckar och sjöar är frusna eller begravda under fot av snö.

För att bli av med snö:

  • Skapa en plats där snö kan samlas i sin renaste form.
  • Slå på ugnen.
  • Tillsätt snö till en liten mängd vatten i en kastrull (att tillsätta vatten hjälper till att förhindra att snön bränns, vilket kan skapa en bismak).
  • Lägg till mer snö när den smälter.
  • Att fylla alla dina flaskor innan du går och lägger dig kommer att säkerställa att de är redo att gå nästa dag.
DELA DETTA: